Zootopia - Zootropolis (2016) online subtitrat

Zootopia
Zootopia – Zootropolis (2016)

În oraşul animal Zootopia, o vulpe cu gura mare trebuie să fugă când i se înscenează o crimă. Poliţistul cel mai bun din Zootopia, un iepure neprihănit, este pe urma vulpii, dar când amândoi devin ţintele unei conspiraţii, sunt obligaţi să lucreze împreună şi descoperă că şi duşmanii naturali pot deveni cei mai buni prieteni.

Filmele de fantezie destinate copiilor nu trebuie să aibă mesaje politice, dar atunci când se întâmplă, acestea trebuie fie să fie consecvente pe plan intern, fie să lucreze prin contradicții în termeni pe care copiii le pot aplica în lumea reală. „Zootopia”, o fantezie amenajată într-un oraș în care prădătorii și prada trăiesc împreună în armonie, este un film pentru copii amuzant, frumos proiectat, cu un mesaj pe care îl odihnește la fiecare rând. Dar dacă vă gândiți la acel mesaj timp de mai mult de cinci minute, nu se prăbușește doar, ci invită o lectură care este aproape sigur contrar spiritului aparent iluminat al filmului: discriminarea este greșită, dar stereotipurile sunt stereotipuri pentru un motiv și nu este ușor pentru membrii unei clase disprețuite să depășească motivele pentru care majoritatea îi disprețuiește, așa că trebuie să ai răbdare.

Ginnifer Goodwin („Big Love”) îl exprimă pe Bunny Hops, un iepure din orașul mic, care i-a spus că nu poate fi ofițer de poliție în Zootopia, deoarece nu a existat niciodată un ofițer de poliție pentru iepuri. (Meseria tinde să fie făcută de prădători și mari ierbivore – ca un bivol de apă, care a devenit căpitan de poliție, exprimat de Idris Elba.) Hops-ul îl face oricum prin instruirea poliției și este repartizat la serviciul de servitoare pentru metru, în ușurarea morcovului ei. părinți fermieri ( Bonnie Hunt și Don Lake), care i-a oferit repulsor de vulpe ca un cadou de plecare. Au avut motive întemeiate să-i ofere repulsorul de vulpe: vulpea este unul dintre dușmanii muritori ai iepurelui, iar când Judy era copil, o vulpe a colțat-o la târgul județean, a insultat-o ​​pentru că este iepuraș și i-a trântit fața cu laba lui. (Acesta este un copil ușor mai intens decât te-ai putea aștepta, având în vedere câte animale adorabile sunt în el.)

Bineînțeles că Hops sfârșește în parteneriat cu o vulpe roșie pe nume Nick Wilde ( Jason Bateman ), un hustler de mici ori care o ajută cu reticență să investigheze disparițiile unei duzini de prădători. Nu voi dezvălui cu exactitate care este misterul aici (este unul destul de bun), decât să spun că invită copiii și părinții să vorbească despre natură în raport cu hrănirea și despre originile și efectul debilitant al stereotipurilor.

Dar acest lucru se dovedește a nu fi așa de grozav odată ce te adânci în film. Deoarece oamenii nu sunt animale, mă tem să mă gândesc la concluziile „logice” la care vor conduce astfel de conversații. Filmul nu este greșit spunând că carnivorele sunt înclinate din punct de vedere biologic să vrea să mănânce ierbivore, că iepurașii se reproduc prolific, nălucii se mișcă lent (funcționează la DMV aici), că poți scoate vulpea din pădure, dar nu poți scoate pădurea din vulpe și așa mai departe. Dacă vă gândiți la toate acestea ca la o analogie a lumii în care trăim (în special dacă locuim într-un oraș mare melting-pot, cum este Zootopia) și apoi întrebați-vă care grupuri rasiale sau etnice sau sociale (polițiști, oameni de afaceri, birocrați ai orașului) sunt „prădători” și care sunt „pradă” (în scopul traducerii metaforei), vedeți problema. „Zootopia” destul de mult ștampile din cauciuc, ceea ce părinții vizionării lumii doresc să le transmită copiilor lor, oricât de îmbrățișări sau maligne ar fi. Îmi pot imagina un anti-rasist și un rasist ieșind din acest film, fiecare gândind că și-a validat simțul despre modul în care funcționează lumea.

„Zootopia” își cere în mod constant personajelor sale să privească stereotipurile speciilor din trecut și să nu folosească limbajul ist-speciilor sau repetarea ipotezelor dăunătoare. „Doar un iepuras poate numi un alt iepuras” drăguț „, Hops avertizează un coleg. Este plin de momente care sunt de a depăși sau de a dura discriminarea. „Nu-i lăsa niciodată să vadă că ajung la tine”, sfătuiește Hops. Și există recunoașterea urii distrugătoare de sine pe care o poate provoca discriminarea. Multe dintre animale fac glume autodepășitoare în detrimentul stereotipurilor despre speciile lor (cum ar fi Hops voluntar să facă matematica pentru Wilde, spunându-i: „Dacă există un lucru la care iepurașii sunt buni, se înmulțește”), și există un flashback destul de intens care dezvăluie că Wilde a devenit un hustler, deoarece alte animale l-au hrănit ca pui în timp ce repeta stereotipurile anti-vulpe, și a răspuns prin îmbrățișarea caricaturii speciei sale și devenind vulpea cea mai vulpească pe care o văzuse cineva. Toate acestea sunt inteligente și nobile până când îți dai seama că toate stereotipurile despre diverse animale sunt într-o oarecare măsură adevărate, în special cea mai de bază: carnivorele mănâncă ierbivore pentru că este în natura lor. (Da, cititorii, știu, există tigri care au fost învățați să se târască cu miei și am văzut aceleași memorii cu pisici și câini trâmbiți pe care le aveți; adică în general.) există tigri care au fost învățați să se târască cu miei și am văzut aceleași amintiri cu pisici și câini care se prindeau; Adică în general.) există tigri care au fost învățați să se târască cu miei și am văzut aceleași amintiri cu pisici și câini care se prindeau; Adică în general.)

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

1h 49m 2016 1.705 vizionari

Background
  • MultiserverRomana - HD
  • JetloadRomana - HD
  • HqqRomana - HD

Scrie un comentariu

Fii primul care comenteaza!


 
Warning! This link is a trap for bad bots! Do not follow this link or you're IP adress will be banned from the site!