Zero Days (2016) online subtitrat

Zero Days
Zero Days (2016)

În 2009, un atac cibernetic fără precedent a cauzat distrugerea a peste 1000 de centrifuge din interiorul unei centrale nucleare din Iran. Problema a fost cauzată de un malware ce a afectat sistemul computerului care controla întregul echipament. Daunele au fost considerabile. În această situație dificilă au fost implicate mai multe părți: armata americană, Israel și CIA. Războiul nuclear este pe cale să înceapă scoțând la iveală crime teribile și fapte de spionaj.

Gibney a început să facă un film despre virusul computerului Stuxnet, care se presupune că a fost folosit într-un atac distructiv asupra programului nuclear iranian de către agențiile de securitate ale SUA și Israel, chiar dacă niciun oficial din oricare dintre țări nu va recunoaște că așa ceva a existat vreodată. . Dar cineastul a ajuns să fie propulsat în două povești mult mai mari, care se împletesc și până acum au avut foarte puține achiziții în conștiința publică.

Primul este existența și un pericol tot mai important al războiului cibernetic. Așa cum arată „Zero Zero”, această formă de agresiune criptică este deja foarte dezvoltată, în posesia a numeroase guverne, precum și a unor actori non-statali, și este angajată în prezent în diverse moduri surreptitive din întreaga lume. Cu toate acestea, este o armă al cărei potențial distructiv a fost văzut până acum. Într-un război cibernetic, milioane ar putea fi uciși în ordine foarte scurtă, întrucât infrastructurile naționale sunt decimate și devastate tehnologic. Este suficient pentru a face războiul nuclear de modă veche în comparație.

Al doilea mare subiect al filmului este secretul care îl înconjoară pe primul și împiedică cetățenii și guvernele lor să discute despre acesta, cu atât mai puțin să facă ceva în acest sens. Gibney nu explorează cât de mult acesta este rezultatul paranoiei post-9/11 și al măsurilor de securitate și cât de simplu este un produs al unei creșteri de zeci de ani în secretul guvernamental, care a culminat cu războiul fără precedent al administrației Obama împotriva denunțătorilor. . Însă filmul arată că chiar și unii dintre cei mai înalți păzitori secreți ai națiunii cred acum că politicile au fost luate prea departe și, într-adevăr, cresc, mai degrabă decât să reducă pericolele pe care le reprezintă războiul cibernetic.

În timp ce împreună aceste subiecte și abilitățile de poveste ale lui Gibney fac ca „Zero Days” să se joace ca un thriller de spionaj nituitor, încrucișat cu un fir de groază ci-sci-firesc, filmul rămâne în realitate pe tot parcursul. Gibney începe să amintească de asasinarea oamenilor de știință nucleari iranieni în 2010, și apoi de descoperirea lui Stuxnet, în Belarus. Deși virusul a fost identificat ca provenind din Iran, până atunci se răspândise în întreaga lume.

Pericolul ar fi fost tehnologic, dar apariția sa în lume a fost, desigur, politică. În urma invaziei Irakului, George W. Bush s-a confruntat cu un Israel care amenința să bombardeze Iranul, despre care a afirmat că dezvoltă arme nucleare cu scopul expres de a distruge statul evreu. Frustrat, Bush le-a spus ajutoarelor că nu dorește să se vadă pe el însuși sau pe vreunul dintre urmașii săi în poziția de a avea doar două alegeri: un Iran nuclear sau Israel care începe un război cu care SUA ar fi cu siguranță atrasi. Oferit de o a treia cale, a fost bine să dezvolte o campanie de război cibernetic împotriva Iranului care a legat NSA, CIA și Departamentul de Apărare cu Israel și Mossad.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

1h 56m 2016 401 vizionari

Background
  • MultiserverRomana - HD
  • MixdropRomana - HD
  • HqqRomana - HD

Scrie un comentariu

Fii primul care comenteaza!

Avatar