The Great Hack (2019) online subtitrat

The Great Hack
The Great Hack (2019)

Există un moment în documentarul Netflix „The Great Hack” în care cineva pune la cale experimente sociale controversate precum Experimentul cu închisoarea Stanford a Dr. Philip Zimbardo. Acestea au fost proiecte psihologice menite să testeze limitele naturii umane, empatia și bunul simț al modului vechi. Ei au măsurat cât de mult trebuie să fie stivuit puntea înainte ca subiecții observați să meargă în mod voluntar împreună cu o autoritate pe care o știau mai bine decât să o urmeze. Uneori, rezultatele au descoperit un rău latent la o persoană, dar, mai des, la intervievarea participanților, ei au dezvăluit dorința de a fi recompensat pentru urmărirea instrucțiunilor și teama de a fi ostracizat dacă nu ar fi fost.

Regizorii Karim Amer și Jehane Noujaim păstrează această revelație sub suprafața filmului lor. Naratorul lor este David Carroll, un profesor de media al cărui proces internațional servește ca punct de pornire. „The Great Hack” se amestecă în detalii despre modul în care numeroasele pași în tehnologia computerului și analiza datelor permit acum o extindere masivă și globală a unui nou tip de experiment social, care implică redimensionarea lumii într-o anumită imagine. Aici, social media devine noul fel de mâncare Petri, atrăgând utilizatorii cu tendințe fierbinți și idei care au cerut consum și acceptare imediată, ca nu cumva utilizatorul să riște. Facebook și Twitter au exploatat atât de ușor această noțiune în cultură încât termenul „frică de a pierde” a fost inventat pentru a o descrie. A fost doar o chestiune de timp înainte ca cineva să aplice asta la politică și alegeri.

„The Great Hack” se preocupă de alegerile prezidențiale ale Statelor Unite ale Americii din 2016 și, într-o măsură mai mică, de votul Brexit și de alte campanii politice internaționale. Factorul comun în toate aceste evenimente este o firmă acum defunctă numită Cambridge Analytica, reprezentată pe parcursul filmului de mai mulți foști angajați. La înălțimea puterilor sale, compania deținea până la 5.000 de puncte de date despre fiecare dintre persoanele conținute în bazele sale de date. Aceste informații au fost utilizate pentru o varietate de scopuri menite să manipuleze o anumită secțiune de oameni. Stăpânii manipulatori nu s-au dus după oameni ale căror minți fuseseră alcătuite; au mers după oameni de pe gard, numiți „persuasibili”. Folosind datele colectate, Cambridge Analytica și-a propus să creeze frică și / sau apatie pentru a obține rezultatele partidelor politice care le-au angajat.

Și cum au apărut mii de puncte de date în bazele de date? Ei bine, le-ai dat de bună voie, dragi cititori. Țineți minte acele chestii aparent inocente pe Facebook pe care le-ați luat pentru a stabili ce răufăcător Disney ați fost sau dacă ați fost un introvertit sau orice altă întrebare neobișnuită la care ați putea aștepta să răspundeți, astfel încât să o puteți împărtăși prietenilor online Aceste mici diversiuni au pus întrebări specifice care au fost folosite pentru recoltarea datelor. Pe baza acestei informații și a altor informații obținute din postările de pe Facebook și de la prietenii cu care v-ați asociat pe platforma respectivă, instrumentele de analiză a datelor au utilizat inteligența artificială și evaluări pentru a crea un profil extrem de precis. Carroll își întreabă clasa dacă cred că telefonul le ascultă, deoarece reclamele pe care le văd par perfect adaptate pentru ei. Toată lumea spune că da.

Aruncând o privire asupra funcționărilor interioare ale Cambridge Analytica sunt Christopher Wylie, un programator și analist de date care a lucrat la numeroși algoritmi și Brittany Kaiser , una dintre cele mai strălucitoare stele ale companiei. Fost intern pentru campania Obama, Kaiser vine cu ideea de a se ocupa de partea GOP a alegerilor din 2016. Cineva ne spune că Cambridge a ales partea republicană a ecuației, deoarece, spre deosebire de democrați, nu vor verifica nimic ce li se spune online. În timp ce Kaiser oferă câteva informații foarte interesante, filmul nu o ține cu adevărat la răspundere. O vede ca pe un fluier, dar nu se interoghează niciodată că bate și fluierul asupra ei. Acesta este unul dintre defectele mai mari din „The Great Hack”.

Cea mai mare forță a filmului este, totuși, capacitatea sa de a stabili o cronologie pentru evenimentele care ar fi în cele din urmă condamnare la Cambridge Analytica, din momentul în care a descoperit că a colectat date până în momentul în care CEO-ul său Alexander Nix declară vinovat acuzația penală depusă de comisarul pentru informații al Regatului Unit cu privire la procesul lui Carroll. Ne ajută este reporterul Carole Cadwalladr , care a scris o serie de articole pentru The Guardian . Cadwalladr este cea mai carismatică figură din „The Great Hack”, iar explicațiile sale sunt clare și concise. Uneori, este la fel de surprinsă ca noi despre mărturia pe care o vedem. Unele dintre aceste mărturii includ Kaiser și alți membri ai Cambridge din Londra și apariția lui Mark Zuckerberg înainte de Congres.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

1h 54m 2019 321 vizionari

Background
  • MultiserverRomana - HD
  • WaawRomana - HD
  • HqqRomana - HD

Scrie un comentariu

Fii primul care comenteaza!

Avatar