The English Patient - Pacientul englez (1996) online subtitrat

The English Patient
The English Patient – Pacientul englez (1996)

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, contele Almasy, trimis de Societatea Regală Britanică de Geografie să cerceteze deșertul Sahara, suferă arsuri îngrozitoare într-un accident aviatic. Vegheat de o infirmieră devotată și sensibilă, el își rememorează viața și, mai ales, povestea de dragoste intensă și interzisă care avea să-i schimbe destinul.

Înapoi în memorie, înainte în pierdere și dorință, „Pacientul englez” caută răspunsuri care să nu răspundă la nimic. Această versiune poetică, evocatoare, a celebrului roman de Michael Ondaatje, se întinde prin straturi de mister până când toate puzzle-urile din poveste au fost rezolvate și rămâne doar marea rană a unei iubiri condamnate. Este genul de film pe care îl puteți vedea de două ori – prima pentru întrebări, a doua oară pentru răspunsuri.

Filmul se deschide cu un biplan de dinainte de război care zboară deasupra deșertului, transportând doi pasageri în cockpit-urile sale deschise. Filmul ne va spune cine sunt acești pasageri, de ce se află în avion și ce se întâmplă în continuare. Toată restul poveștii este prolog și epilog pentru motivele acestui zbor. Se spune cu mătura și bogăția vizuală a unui film de David Lean , cu o atenție la fragmente de memorie care evocă sentimente chiar înainte de a înțelege ce înseamnă.

Acțiunea „actuală” are loc în Italia, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Un bărbat ars groaznic, „pacientul englez” din titlu, face parte dintr-un convoi din spital. Când se îmbolnăvește prea mult pentru a fi mutat, o asistentă pe nume Hana ( Juliette Binoche ) se oferă să rămână în urmă pentru a avea grijă de el în ruinele unei vechi mănăstiri. Aici înființează un spital improvizat, iar în curând îi este alăturată doi experți de eliminare a bombelor și un vizitator misterios pe nume Caravaggio (Willem Dafoe).

Pielea pacientului este atât de grav arsă, încât arată ca pielea torturată. Fața lui este o mască. Nu-și poate aminti nimic. Hana îl îngrijește tandru, poate pentru că el îi amintește de alți bărbați pe care i-a iubit și i-a pierdut în timpul războiului. („Trebuie să fiu blestem. Oricine mă iubește – care se apropie de mine – este ucis.”) Caravaggio, care are un interes pentru morfina pe care Hana o dispune pacientului, este mai cinic: „Întreabă-i pe sfântul tău care e ucis. Nu cred că a uitat nimic. Asistenta este atrasă de unul dintre bărbații care aruncă bomba, un ofițer sikh frumos și vesel pe nume Kip ( Naveen Andrews). Dar, în timp ce ea îl privește, riscă viața lui să dezarmeze minele terestre, ea se teme că blestemul ei îl va face; dacă se îndrăgostesc, el va muri. Între timp, amintirile pacientului încep să revină în sclipiri de detalii, stimulate de cartea care a fost găsită cu trupul său carbonizat – un volum vechi legat de piele din istoriile lui Herodot, cu desene, note și poezii lipite sau pliate în interior.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

2h 42m 1996 1.156 vizionari

Background
  • MultiserverRomana - HD
  • JetloadRomana - HD
  • HqqRomana - HD

Scrie un comentariu

1 Comentariu "The English Patient – Pacientul englez (1996)"

Avatar

Avatar
Vizitator
Constantin
7 months 8 hours ago

Foarte bun filmul! Mulțumiri FILMEPE ALESE.ORG! De menționat însă că în film există o eroare care ne văduvește, pe noi românii de ceva autentic românesc. Melodia tradițională care în film se vrea a fi de origine maghiarâ, DE FAPT ESTE O DOINĂ ROMÂNEASCĂ interpretată în limba maghiară. Putea la fel de bine să fie interpretată într-o altă limbă, asta nu înseamnă că schimbăm originea stilului TRADIȚIONAL ROMÂNESC al Doinei, după cum ne taie capul…
Doina este o creație lirică, vocală sau instrumentală, SPECIFICĂ POPORULUI ROMÂN, în care autorul își exprimă în mod direct sentimentele de dor, de jale, de înstrăinare, de revoltă, tristețe, iubire, ură împotriva asupritorilor, regret etc. Si nu poate nicidecum să fie ungurească pentru că România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu DOINA din 2 octombrie 2009. DECI ESTE PROTEJATĂ !!! Mă mir că din 2006 de când a apărut filmul nu a sesizat (?) nimeni această eroare. mai ales că a trecut prin fața a multe jurii care i-au accordat premii importante…

Avatar