Last and First Men (2020) online subtitrat

Last and First Men
Last and First Men (2020)

În „ Ultimii și primii bărbați ”, Tilda Swintoneste vocea literală a viitorului: un narator descarnat din hiper-evoluția „a optsprezecea specie” a umanității, ajungând calm, dar dezolant, la noi, dintr-o lume, în trecut, peste 2.000.000.000 AD, având în vedere că am bănuit întotdeauna la fel de mult despre Tilda Swinton, este o alegere reconfortantă: detaliul așteptat, cunoscut și ciudat, într-o altă meditație sci-fi amorfă și dezorientantă. Ultimul și primul film regizat de regretatul compozitor islandez Jóhann Jóhannsson, „Ultimii și primii bărbați” este adaptat în mod liber din influentul roman din 1930 al influentului autor Olaf Stapledon, cu același titlu, deși narațiunea sa expansivă, în plină epocă, a fost reformată ca un eseu audiovizual de 70 de minute despre mortalitatea umană, dispariția și moștenirea – cu atât mai înflăcărat pentru a fi declarația creatoare finală a producătorului său.

În mod evident, o ficțiune narativă, dar mai ușor de înregistrat și programat ca piesă multimedia experimentală sau cvasi-documentar, impunerea lui Jóhannsson a avut premiera ca gală specială la Berlinale luna trecută. A apărut, însă, pentru prima dată la Festivalul Internațional de la Manchester din 2017, însoțind o interpretare simfonică a partiturii orchestrale tipic musculare a lui Jóhannsson de către BBC Philarmonic. Într-adevăr, spectacolele de scoruri live pot fi cea mai îndelungată cale de expunere pentru un film care nu este adecvat în special distribuției convenționale de artă: publicul viitor este probabil să-l descopere într-o galerie de artă sau o sală de concert ca într-un cinematograf.

Enunțarea uniformă și liniștitoare a transmisiei vocale a lui Swinton are vești bune și rele de transmis. Vestea proastă este că ea vorbește dintr-o perioadă în care toată viața de pe pământ va fi în curând stinsă; vestea bună, din punctul nostru de vedere, este că mai avem încă două miliarde de ani de supraviețuire în fața noastră, deși cu o serie de dispariții și renașteri pe parcurs. (Dacă ea este din cea de-a optsprezecea specie, noi, oarecum cu umilință, suntem din prima.) Inflexiunile corespondentului nostru nu trădează prea mult în modul sentimentului personal în ceea ce privește dispariția iminentă și permanentă a poporului ei: învățăm că vocea și creierul ei sunt printre mulți care au fost fuzionați, într-o strategie de supraviețuire în ultimă instanță, într-o singură „minte de grup”.

De ce ajunge această entitate telepatică? Nu îi putem ajuta, nici pe noi. Ei doresc doar să știm că umanitatea este condamnată, de multe ori, și va fi salvată de fiecare dată, dar ultima: o hartă neașteptată pentru viitor care induce deznădejdea și speranța calmantă deodată. Filmând în alb și negru de 16 mm, Jóhannsson și cinematograful Sturla Brandth Grøvlen („Victoria”, „Wendy”) vizualizează în mod adecvat această prognoză printr-o serie de prelungiri îndepărtate în întregime, în care oamenii sunt înlocuiți de o parte din monumentele aflate în vârful existenței lor. au lăsat în urmă. Mai exact, deși nu sunt identificați niciodată în film, ne uităm la Spomenik, o serie de sculpturi brutaliste din perioada comunistă din Munții Balcani, comandate de fostul președinte iugoslav Josip Bros Tito,

Spre însoțirea vocalei măsurate a lui Swinton și a scorului alternativ-moale și furtunoasă a lui Jóhannsson, camera lui Grøvlen explorează încet și treptat aceste forme vaste, înfiorate de piatră și beton, ca și cum ar fi minuni naturale, deschizându-se uneori pe detalii arhitecturale deosebite, neidentificabile înainte de a le dezvălui loc impecabil în peisaj. Că nu se oferă niciun context istoric sau chiar geografic pentru aceste tabele dure, magnifice ale nebuniei umane indestructibile, sunt cumva potrivite: Înțelesul lor va fi inevitabil la fel de pierdut și deschis la interpretarea generațiilor viitoare (sau, în formularea naratorului nostru, „specii”) ca ei sunt aici. Liniile clare, tari și contrastele compozițiilor monocrome ale lui Grøvlen fac aluzie la permanența încăpățânată a lui Spomeniks: Poate că sunt toate cele optsprezece specii rămase de la noi,

Această temă de bază a ceea ce lăsăm, de rezistență în fața efemerului, este greu de luat în considerare în lumina trecerii lui Jóhannsson. Destinat sau altfel, „Ultimii și Primii Bărbați” reprezintă în sfârșit un memorial brutal de frumos al vieții sale și al artistei sale, gata să fie reinterpretat și însușit de către orice public care se va poticni în anii următori. Asta face o muncă severă, dar nu una sumbră: întrucât ne cere să analizăm cum și când se va termina specia noastră – vedeți-o ca un avertisment tactil privind schimbările climatice dacă veți dori – invită, de asemenea, să vă mirați de capacitatea noastră de a evolua și de a inventa, și un fel de respect zen pentru universul care, după cum ne amintește cu ușurință de mesagerul neatestat de Swinton al lui Swinton, ne va trăi pe toți, chiar și atunci când monumentele noastre cele mai puternice cad.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

1h 10m 2020 332 vizionari

Background
  • MultiserverRomana - HD
  • WaawRomana - HD
  • HqqRomana - HD
Informatie
Actori
  • Titlu original: Last and First Men
  • Data lansari: 25-02-2020
  • Genul: SF
  • Regizori: Jóhann Jóhannsson
  • Evaluare: 0 votes
Background

Scrie un comentariu

Fii primul care comenteaza!


 
Warning! This link is a trap for bad bots! Do not follow this link or you're IP adress will be banned from the site!