Five Feet Apart - La cinci pași de tine (2019) online subtitrat

Five Feet Apart
Five Feet Apart – La cinci pași de tine (2019)

Ia o pauza. Respiră adânc. Cei dintre noi care avem luxul de a respira de la sine, trebuie să aleagă atunci când ne gândim să tragem aer în plămâni – să ne centrăm gândurile, să ne relaxăm, să cântăm, să explodăm un balon, să alergăm. Pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare, cum ar fi fibroza chistică (CF), fiecare respirație este o luptă, un triumf și un memento dureros că poate fi ultima.

În urmă cu doar câteva decenii, speranța de viață pentru cei născuți cu CF a fost de 10. Deci, recent, oamenii ca adolescenții cu CF în „Five Feet Apart” au trăit destul de mult pentru a înțelege cu adevărat boala și limitările lor.

Stella (o radiantă Haley Lu Richardson ) verifică spitalul pentru ajutor cu o infecție, de parcă ar fi a doua ei casă. Personalul medical este toți prieteni vechi, în special Barb ( Kimberly Hebert Gregory ), o asistentă plină de compasiune. Stella știe toate rutinele și știe ce să aducă confort, inclusiv panda umplută, laptopul pe care îl folosește pentru actualizările vlog despre viața cu CF și imaginile de pe peretele dormitorului ei.

Stella știe că scenariul ei cel mai bun, un transplant de plămâni, poate funcționa doar timp de cinci ani, dar în cursa cu releu medical CF, cel mai bun scenariu este întotdeauna doar să dureze suficient de mult pentru a fi inventat un tratament mai bun.

Între timp, Stella știe că cele mai bune mecanisme de coping se simt în controlul „regimului” său de îngrijire, organizarea căruței medicamentelor, luarea pastilelor cu budincă de ciocolată și vizitarea bebelușilor din unitatea de terapie intensivă neonatală.

Cel mai bun prieten al său Poe ( Moises Arias ) este din nou în spital. La fel și Will ( Cole Sprouse ), un alt pacient adolescent CF, acolo pentru a primi un medicament experimental. În timp ce Stella este ultra, chiar hiper-cooperativă în tratamentul ei, sperând să poată obține transplantul pulmonar, Will este un cinic și un rebel, în parte, deoarece prognosticul său nu este la fel de speranțat. Chiar dacă medicația are succes, infecția cu B-cepacia l-a făcut neeligibil pentru un transplant. Stella îl apasă să țină pasul cu regimul său, iar el este de acord dacă ea îl va lăsa să o atragă.

Poveștile de dragoste trebuie să aibă întotdeauna un motiv pentru a menține cuplul separat și, în acest caz, asta înseamnă literalmente separat. Din cauza vulnerabilității lor la infecție, pacienții CF trebuie să stea la cel puțin șase metri unul de celălalt. Sunt ca Romeo și Julieta, dacă Montagii erau bacterii, iar Capuletele erau un set de plămâni noi.

Mănuși din latex, fără atingere și șase picioare între ele în orice moment. În timp ce Stella cade pentru Will, ea spune: „După ce toate CF-urile au luat de la mine, nu mă deranjează să furi un picior înapoi.” Și astfel au o întâlnire, încă în pereții spitalului (se pare că spitalele au piscine) folosind o piscină de cinci metri pentru a-și măsura distanța. Și apoi, pentru că sunt adolescenți, își asumă niște riscuri foarte mari.

Este tentant să respingem această poveste drept „bolnavă”, dar regizorul Justin Baldoni echilibrează specificul convingător al CF cu întrebările mai mari cu care ne confruntăm cu toții despre crearea de sens într-o lume de incertitudine și pierdere. Și o face cu două stele tinere înzestrate și atrăgătoare, în special Richardson, a căror față deosebit de expresivă ne arată fiecare speranță, frică, ezitare, regret și dor dorită de Stella.

Baldoni a aflat clar foarte multe lucruri din serialul său de televiziune „Ultimele mele zile” care documentează viața persoanelor bolnave terminale, inclusiv un adolescent cu CF, și arată sensibilitate și perspectivă în explorarea acestor probleme în cadrul unei povești fictive. El profită la maximum de modul în care folosește amenajarea spitalului, holul atriumului cu mobilierul său instituțional drab și robust. Pe măsură ce Stella și Will se îndrăgostesc, pare încălzit de tandrețea și emoția lor.

Chiar și tineri sănătoși pot muri. Boala poate devasta familiile, emoțional și financiar. Este înfricoșător să iubești pe cineva și poate fi și mai înfricoșător să lași pe cineva să te iubească, mai ales atunci când ești jenat de cicatricile tale. Cu toții încercăm să găsim o modalitate de a ne simți sub controlul a ceva, fie că este vorba de căptușirea unor cutii de pastile pe un cărucior de medicamente și de a face ceea ce ni se spune sau de a pune un semn „Abandonați tot ce sperăm că intrați aici” pe o ușă a spitalului și ignorând sfaturi bune. „Nu avem timp pentru delicatețe”, spune un personaj, în cazul lor, pentru că este posibil să nu trăiască o durată de viață „normală”, dar, în realitate, filme de acest fel ne amintesc că putem face cu toții mai bine pentru a ne asigura că vom obține cel mai mult din timpul pe care îl avem.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

1h 56m 2019 770 vizionari

Background
  • MultiserverRomana - HD
  • WaawRomana - HD
  • HqqRomana - HD

Scrie un comentariu

Fii primul care comenteaza!

Avatar