Contagion: Pericol nevăzut (2011) online subtitrat

Contagion
Contagion: Pericol nevăzut (2011)

Un ecran negru. Sunetul unei tuse dure. Suntem deja în alertă când, la scurt timp, vedem un barman să ridice moneda unui client și apoi să pună numerele într-o casă de marcat. Germeni, ne gândim. „Contagion” este un film realist, nesensional, despre o epidemie globală. Este comercializat ca un thriller, o speculație înfricoșătoare despre modul în care un nou virus aerian ar putea să intre în specia umană și să se răspândească fără încetare în foarte puțin timp.

Acest scenariu ne este deja cunoscut prin focarele aparent anuale de gripă. Nu mulți dintre ei provoacă la fel de multă alarmă ca gripa porcină. Cronologia știrilor este întotdeauna aceeași: hărți alarmiste, roundup-uri globale, lupta pentru producerea unui vaccin la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta, fabricarea și distribuirea de livrări ale acestui an „lovitură de gripă”.

Virusul din „Contagion” este unul dezlănțuitor, sfidând izolarea, respingând cura. Acest film de Steven Soderbergh este priceput să spună povestea prin viața mai multor personaje cheie și prin interacțiunile întâmplătoare ale multor alții. Se înțelege clar că oamenii nu „își” transmit unii pe alții un virus; un virus este o formă de viață evoluată pentru a căuta noi gazde – așa cum trebuie să supraviețuiască, deoarece transportatorii săi mor și trebuie să rămână întotdeauna cu un salt înaintea morții. Într-un anumit sens, este o specie extraterestră, iar acesta este un film despre o invazie din spațiul interior.

Tusea pe care o auzim la început este de la Beth Emhoff ( Gwyneth Paltrow ), o femeie din Minneapolis care călătorește acasă din Hong Kong. Curând fiul ei moare. Urmează. Soțul ei, Mitch ( Matt Damon ), aparent imun, este incredibil că moartea i-ar putea devasta familia brusc. O anchetă descoperă o vizită secretă pe care Beth a făcut-o în timpul unei opriri la Chicago – dar nu, nu a contractat virusul prin contact sexual, modul în care SIDA părea să se răspândească.

La sfârșitul filmului, Soderbergh adaugă un scurt scenariu care explică de unde ar fi putut să apară virusul în primul rând și cât de puține grade de separare au existat între originea sa și o femeie din Minneapolis. Dacă acest lucru s-ar putea întâmpla în felul în care ilustrează Soderbergh este un aspect important; toate virusurile își au originea undeva, iar într-o epocă a călătoriei aeriene, pot ajunge pe un nou continent într-o zi.

Filmul urmărește protocoalele tehno-thrillerel-urilor, cu subtitrare ținând cont: Ziua 1, Ziua 3, Minneapolis, Geneva … Întâlnim jucători-cheie precum Dr. Ellis Cheever ( Laurence Fishburne ) de la CDC din Atlanta; Dr. Erin Mears ( Kate Winslet ) de la Serviciul de Informații Epidemice, care încearcă să urmărească răspândirea cu vizite la fața locului; Dr. Leonora Orantes ( Marion Cotillard ), investigator al Organizației Mondiale a Sănătății din Geneva. Au lucrat împreună înainte, sunt calificați, operează de urgență. Și într-un laborator, există Dr. Ally Hextall ( Jennifer Ehle ), care încearcă să perfecționeze un vaccin și să fie nerăbdător cu timpul pierdut înainte de a-l putea testa pe oameni.

Toate acestea funcționează ca o dramă. Poate ar fi fost util dacă Soderbergh ar fi explicat virușii mai clar ca o formă de viață care nu ne este ostilă, ci preocupată de alte forme de viață doar ca mijloc de supraviețuire. Richard Dawkins a subliniat acest proces în remarcabila sa genă egoistă: Din punctul de vedere al unei gene, corpurile sunt doar niște pași în călătoria lor în timp. Totuși, „Contagion” merită laudă pentru faptul că a luat în serios metoda științifică atunci când se plutește atât de mult în ceea ce privește vaccinurile.

Unul dintre aspectele filmului este uluitorul. Alan Krumwiede ( Jude Law ) este un popular blogger cu teorii conspirative despre legăturile guvernului cu companiile de droguri. Îngrijorările sale sunt nefaste, dar nefocalizate. Crede că companiile de medicamente încurajează virușii? Subplota de blogger nu interacționează clar cu principalele linii de poveste și funcționează mai ales ca o distragere alarmantă, dar vagă.

Da, de multe ori trebuie să ne spălăm pe mâini. Da, „sanitizatoarele de mână” sunt peste tot în aceste zile. Da, strângerea mâinilor cu străinii poate fi enervantă – deși nu mai au șanse să poarte viruși decât noi. Da, nu prea putem face multe. S-ar putea să fiți surprinși de câți pacienți din spital mor din cauza virusurilor cu care nu au intrat.

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

1h 46m 2011 582 vizionari

Background
  • MultiserverRomana - HD
  • JetloadRomana - HD
  • HqqRomana - HD

Scrie un comentariu

Fii primul care comenteaza!

Avatar